Araştırmacılar, NASA’nın Voyager 2 uzay aracı tarafından 1986 yılında Uranüs’ten toplanan verileri yeniden değerlendirdi. BBC’nin haberine göre, yeni analizde Voyager’ın ölçüm yaptığı sırada güçlü bir güneş fırtınasının etkisiyle Uranüs’ün manyetik alanında geçici bir bozulma meydana geldiği düşünülüyor. Bu durum, Uranüs sistemine dair yapılan önceki değerlendirmelerde bazı yanıltıcı sonuçlara yol açmış olabilir.
Genelde, gezegenlerin manyetik alanları, gezegenin kendisinden veya uydularından gelen, okyanuslar ve jeolojik aktivitelere dair işaretler sunabilecek gaz ve diğer maddeleri hapseder. Ancak Voyager 2’nin ölçümlerinde Uranüs’ün manyetik alanı gözlemlenememiş ve bu da gezegende yaşam için uygun koşulların olmadığı varsayımına neden olmuştu.

Bu yeni değerlendirmede ise, Uranüs sisteminde yaşam ihtimalini destekleyen gazların varlığına dair ipuçları elde edildi. Bilim insanları, bu bulgunun, gezegenin yüzeyinin altında okyanusların varlığını işaret edebileceğini ve yaşam için gerekli koşulları barındırabilecek uydulara sahip olabileceğini öne sürüyor.
University College London’dan Dr. William Dunn, bu sonuçların Uranüs sistemini, daha önce düşünüldüğünden çok daha ilginç bir yer haline getirdiğini belirtti. Dunn, Uranüs’te yaşam ihtimaline dair umut verici koşullar bulunduğunu ve yüzeyin altında hatta balıklarla dolu okyanuslar olabileceğini dile getirdi.
Voyager 2, yaklaşık 40 yıl önce Uranüs ve uydularının yakınından geçti. NASA ise, önümüzdeki 10 yıl içinde Uranüs’e yeni bir keşif misyonu göndererek bu gizemli gezegen ve uydularını daha detaylı incelemeyi planlıyor. Ortalama sıcaklığı -224 santigrat derece olan Uranüs, Güneş Sistemi’ndeki en soğuk gezegen olarak biliniyor.