Sinetech

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yapay Zeka
  4. »
  5. Dolandırıcılar Artık Yapay Zekayı Kullanıyor

Dolandırıcılar Artık Yapay Zekayı Kullanıyor

Ahmet Can Akyol Ahmet Can Akyol - - 2 dk okuma süresi
6 0

Netcraft, internet güvenliği konusundaki araştırmalarıyla tanınan bir kuruluş, ChatGPT ve Perplexity gibi yapay zeka tabanlı sohbet araçlarının kullanıcıları bazen yanlış web sitelerine yönlendirdiğini belirledi. Kullanıcılar bir markanın resmi sitesini aradığında, bu sohbet botları %66 oranında doğru siteyi önerse de, kalan %34’lük kısımda yanlış veya sahte siteler gösteriliyor. Yapay zeka araçlarının URL’lerle ilgili yaptığı kritik hatalar arasında şu detaylar yer alıyor:

ChatGPT, Dolandırıcıların Yeni Tercih Edilen Aracı Olarak Dikkat Çekiyor

  • %29 oranında sahte veya hiç var olmayan bağlantılar sunuluyor.
  • %5 oranında doğru bir bağlantı veriliyor ancak bu, istenen konuyla ilgisi olmayan başka bir siteye yönlendiriyor.

Uzmanlara göre, bu durum dolandırıcıların sahte siteler kurarak insanları tuzağa düşürmesi için önemli bir fırsat yaratıyor. Örneğin, ChatGPT’ye bir bankanın resmi sitesini sorduğunuzda, geçmişte dolandırıcılık amacıyla kullanılmış sahte bir adres önerilebiliyor. Bu nedenle, URL’leri mutlaka doğrulayın ve dikkatli olun. Dolandırıcılar, bu zayıflığı kendi avantajlarına çevirmek için yeni yöntemler geliştiriyor.

ChatGPT, Dolandırıcıların Yeni Tercih Edilen Aracı Olarak Dikkat Çekiyor

Netcraft’ın Tehdit Araştırmaları Bölüm Başkanı Rob Duncan, bu hataların dolandırıcılar için sahte web sayfaları oluşturup kullanıcıları yönlendirmek adına büyük bir fırsat olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, sohbet botlarının verdiği bilgilerde özellikle bağlantılar ve önemli veriler konusunda mutlaka kontrol yapılmasını tavsiye ediyor. Çünkü bu botlar, kelimeler arasındaki anlam ilişkisine dayalı çalışıyor olsa da, bilgilerin doğruluğunu denetleyemiyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir