Avustralya’da, güneş enerjisi panellerinin montajını 10 kat daha verimli hale getiren bir robot devreye giriyor. Luminous Robotics tarafından geliştirilen LUMI adlı robot, ağır panelleri otomatik olarak taşıyıp yerleştirerek kurulum işlemlerini büyük ölçüde hızlandırıyor. Bu teknoloji, Avustralya hükümeti tarafından finanse edilerek endüstriyel ölçekli güneş enerjisi projelerinde kullanılıyor.
Firmanın en yeni modeli olan LUMI Series 3, Avustralya’da kullanılmaya hazırlanırken geleneksel yöntemlere kıyasla 10 kat daha fazla otomasyon sunuyor. Bu yenilik, geniş güneş enerjisi santrallerinde hız, verimlilik ve iş güvenliği açısından önemli avantajlar sağlıyor. Robot sayesinde kurulumlar hızlanıyor ve maliyetler düşüyor, çünkü LUMI, yapay zeka destekli ‘pick-and-place’ teknolojisiyle 36 kilogramlık panelleri insan müdahalesi olmadan taşıyıp monte edebiliyor.
Sahada çalışan teknisyenlerin sadece son sabitleme işlemini yapması yeterli oluyor. Bu sayede fiziksel iş yükü azalıyor ve kurulum süresi önemli ölçüde kısalıyor. Verilere göre, robot panellerin 3,5 kat daha hızlı monte edilmesini sağlıyor. Avustralya, bu proje ile güneş enerjisi kurulumlarındaki bakım ve işletme maliyetlerini azaltmayı hedefliyor.
ARENA CEO’su Darren Miller, kurulum maliyetini watt başına 0,30 dolara indirmeyi ve seviye bazlı elektrik maliyetini megavat saat başına 20 doların altına çekmeyi amaçladıklarını belirtiyor. LUMI robotları, daha önce ABD’de test edilen projelerde maliyetleri düşürmeyi başardı. Avustralya, bu teknolojinin ilk kez beş robotluk tam bir filo ile sahaya ineceği ülke olacak. Luminous Robotics, bu dağıtım sayesinde güneş enerjisi santrallerinin maliyetlerini yüzde 6,2 oranında azaltılabileceğini öngörüyor.